22 Jul 2011 0

Reviu: Malaysia lwn Chelsea

in , ,

mahu wallpaper hebat ini di sini
Akhirnya Malaysian Blues Army pulang dengan hampa jika mereka mengharapkan pasukan Chelsea menjaringkan lebih banyak gol berbanding seteru mereka tempoh hari, Arsenal (4 gol) dan Liverpool (6 gol). Satu gol yang dijaringkan itu pun terpalit dengan kontroversi.

Pada awal perlawanan kita dapat menyaksikan perlawanan dalam tempo yang tinggi yang ditunjukkan oleh pasukan Chelsea, membuktikan kata-kata Villas-Boas bahawa kedatangan mereka kali ini bukan sekadar makan angin. Dalam pada itu Torres kelihatan terdesak untuk mencari gol ketiga sejak menyarung jersi The Blues bagi membuktikan pelaburan Chelsea sebanyak 50 juta pound adalah berbaloi. Sejumlah peluang pada separuh masa pertama gagal dimanfaatkan oleh Chelsea menerusi Lampard, Benayoun, Malouda mahupun Torres sendiri. Pemain Malaysia berjaya mengawal keadaan walaupun adakalanya berdepan situasi kelam kabut di depan gol di samping gagal menghantar bola dengan kemas.

Untuk separuh masa kedua, pada aku, Chelsea memasukkan lebih banyak figura yang lebih familiar dan berpengalaman seperti Drogba, Anelka, Ashley Cole, Sturridge, Obi Mikel dan John Terry dalam usaha memburu gol pertama perlawanan. Namun setelah lebih sejam di atas padang mereka masih buntu untuk memboloskan gawang Malaysia yang masih dikawal cemerlang oleh Farizal Marlias tatkala Villas-Boas kelihatan tak senang duduk di tepi padang. Terdapat beberapa peluang Chelsea gagal disempurnakan oleh Terry contohnya, pada minit ke-69 yang mana dia gagal menanduk kemas hantaran sepakan percuma dari Zhirkov.

Dalam pada itu pertahanan kesilapan pertahanan Chelsea hampir dihukum oleh Irfan Fazail pada minit ke-74, yang memintas hantaran Chalobah lalu merembat pada jarak kira-kira 20 meter dari gawang lawan. Akhirnya secara kontroversi, Chelsea berjaya menjaringkan gol pada minit ke-78 hasil sepakan percuma Drogba yang gagal ditangkap kemas penjaga gol gantian Mohd Izham. Walaupun ketinggalan satu gol namun moral pemain Malaysia masih tinggi dengan percubaan terbaik sepanjang perlawanan pada minit ke-84 dengan sepakan Thamil Arasu hasil hantaran tembus Irfan Fazail yang hampir menerjah jaring tatkala Ross Turnbull sudah tertewas.

Bagi aku padang yang tidak rata dan cuaca panas melampau seperti yang dilaporkan bukanlah faktor utama Chelsea gagal menyerlah kali ini. Jika tidak, masakan Arsenal dan Liverpool boleh pulang dengan 10 gol? Cuma mereka masih mencari keserasian walaupun telah memenangi kesemua tiga perlawanan dibawah bimbingan pengurus muda Villas-Boas, 33 tahun. Empat gol yang dijaringkan sebelum ini, tiga gol menentang Wycombe dan satu gol sendiri oleh pemain Portsmouth sememangnya belum cukup untuk menguji kemampuan Villas-Boas bersama Chelsea. Roman perlu tahu bahawa Rom tidak dibina dalam masa sehari.

Pilihan Malaysia pula walaupun majoriti dibarisi oleh pemain senior pada separuh masa pertama, pemain Harimau Muda membuktikan bahawa mereka berpotensi untuk mendapatkan mata ketika perlawanan peringkat kumpulan Kelayakan Olimpik 2012 nanti. Malah bagi aku pasukan Malaysia lebih menyengat pada separuh masa kedua dengan aksi pemain Harimau Muda seperti Wan Zaharul Nizam, Gary Steven Robbat, Syahrul Azwari mahupun Thamil Arasu. Tidak lupa Wan Zack Haikal yang konsisten sejak bermula Kelayakan Olimpik menentang Pakistan termasuk gol cantik yang dijaringkan menentang Lubnan tempoh hari walaupun terpaksa dikeluarkan akibat kecederaan pada minit ke-38.

notakaki: gambar hiasan kali ni memang kena dengan entri. walaupun biru di luar, tapi di dalam tetap Malaya. betul ke? heh...

Leave a Reply